Pașii de urmat pentru actualizarea unei versiuni de WordPress

Pașii de urmat pentru actualizarea unei versiuni de WordPress

Periodic WordPress se actualizează. Dacă această actualizare nu se face automat, atunci aveți de parcurs următori pași:

1. autentificare ca administrator și verificarea versiunii.

actualizare-wordpress-1

2. clic pe linkul: Te rog actualizează acum sau din meniul Panou Contrul -> Actualizează:

actualizare-wordpress-2

În această fereastră se poate vedea ce versiune de WordPress este disponibilă pentru actualizare. Dacă aveți o variantă în limba română, așa cum este în exemplul din figură, atunci veți putea alege ce actualizați: versiunea în limba română (de preferat), sau cea în limba engleză.

De ce ați alege versiunea în limba română și nu pe cea în limba engleză? Pentru că o dată cu actulizarea fișierelor WordPress se vor actualiza și fișierele de limbă.

3. salvarea vechilor fișiere sau backup

Vezi: Cum fac backup la WordPress din cPanel
Vezi: Cum fac backup la WordPress prin FTP

4. Actualizează acum

După ce ați făcut backup e momentul să actualizați WordPress-ul. Clic pe butonul Actualizează acum.

actualizare-wordpress-4

Dacă totul decurge cu bine se va încărca o fereastră în care se va confirma actualizarea cu succes.

actualizare-wordpress-5

Mult succes!

Dacă aveți probleme puteți să ne scrieți în formularul de mai jos.
Dacă v-a plăcut articolul, vă rugăm să-l faceți cunoscut pe facebook.

Cum fac backup la WordPress prin FTP

Cum fac backup la WordPress prin FTP

Voi prezenta pas cu pas cum puteți salva fișierele de WordPress folosind o aplicați de File Transfer Proticol (FTP). Pentru exemplificare am utilizat FileZilla, o soluție gratuită oferită de FileZilla Project.

Vezi și: Cum fac backup la WordPress din cPanel

1. Primul pas este downloadul aplicației de pe site-ul proiectului FileZilla Project. Downloadați FileZilla Client (este pentru toate platformele).

backup-wordpress-ftp-1

2. După download deschide fișierul executând dublu-click pe el și parcurgeți toți pașii până instalarea este finalizată.

backup-wordpress-ftp-4

3. O dată finalizată instalarea trebuie adăugată conexiunea FTP dorită. În managerul de clienți FTP se pot adăuga oricâte conexiuni sau, cu alte cuvinte, dacă aveți mai multe conturi de hosting puteți folosi aceeași aplicație de transfer FTP.

Pentru început accesați: Fișier -> Administrator siteuri… Dacă nu aveți setată limba română: Files -> Site Manager…

backup-wordpress-ftp-3

Se va deschide interfața de adăugare site: clic pe butonul Site nou.

backup-wordpress-ftp-5

În partea dreaptă introduceți datele de conectare FTP așa cum le-ați primit de la firma de hosting:

backup-wordpress-ftp-6

4. După completarea datelor faceți click pe butonul Connect și dacă totul decurge bine veți vedea în partea din dreapta a ferestrei fișierele de pe server, în partea stângă fișierele de pe calculator, sus statusul conexiuni, iar jos o să vedeți fișierele cum se copiază.

5. Pentru copiere: navigați din ferestra din stânga pe calculator până vedeți fișierele WordPress ca în figura de mai jos. În partea dreaptă (pe server) deschideți directorul public_html – în acest director trebuie copiate fișierele WordPress și nu altundeva. Desigur, dacă hostingul vă indică alt director folosiți-l pe acela.

backup-wordpress-ftp-7

Pentru copiere: selectați tot ce este în WordPress (directoare și fișiere), faceți click dreapta și selectați Upload. Același lucru se poate face și prin drag-and-drop.

Vezi și: Instalarea WordPress-ului – copierea fișierelor prin FTP
VEzi și: Cum fac backup la WordPress din cPanel

Cum fac backup la WordPress din cPanel

Cum fac backup la WordPress din cPanel

Voi prezenta pas cu pas cum puteți face backup (salva fișierele și baza de date) la WordPress folosind cPanel.

Vezi și: Cum fac backup la WordPress prin FTP

1. autentificarea în cPanel

Datele de logate în cPanel le aveți în emailul primit de la serviciul de găzduire. Dacă nu l-ați notat căutați în emailuri după: cPanel. Apoi scrieți în browser: nume-domeniu.ro/cpanel:

backup-wordpress-cpanel-1

2. după autentificare veți vedea interfața principală a cPanel (clic pe imagine pentru a o mări):

backup-wordpress-cpanel-2

sau

backup-wordpress-cpanel-3

3. căutați pe această interfață după Backup:

Implicit se va găsi în caseta numită Files. Dar poate exista și o casetă separată de backup.

backup-wordpress-cpanel-4

sau

backup-wordpress-cpanel-5

sau

backup-wordpress-cpanel-6

4.1 Backup

Cele mai răspândite versiuni de cPanel au doar două butoane: Backup și Backup Wizard. În primul caz la clic pe link se va deschide o fereastră destul de complicată:

backup-wordpress-cpanel-7

Dacă scopul este doar de a face backup pentru o actualizare a WordPress-ului atunci clic pe: Download MySQL Database Backup și Home Directory.

Dacă doriți să faceți un backup complet, atunci salvați și emailurile.

Cu mici diferențe interfața este la fel și în alte versiuni de cPanel.

4.2 Backup Wizard

Backup Wizard, sau Vrăjitorul, că va conduce pas cu pas în salvarea fișierelor și a bazei de date.

backup-wordpress-cpanel-8

Cu mici diferențe interfața este la fel și în alte versiuni de cPanel.

Vezi și: Pașii de urmat pentru actualizarea unei versiuni de WordPress

Mult succes!

Dacă aveți probleme puteți să ne scrieți în formularul de mai jos.
Dacă v-a plăcut articolul, vă rugăm să-l faceți cunoscut pe facebook.

Actualizare WordPress 5.4

Actualizare WordPress 5.4

Pe 1 aprilie 2020 a apărut WordPress, versiunea 5.4. Acest tutorial răspunde întrebărilor: cum se face trecerea de la o versiune mai veche și ce aduce nou?

Actualizare WordPress

Actualizarea sau update-ul versiunii se poate face în două moduri. Primul este automat, al doilea este manual și se folosește de o aplicație de FTP pentru trasnferul fișierelor.

Actualizarea automată, sau, mai bine spus semiautomată. Atunci când apare o nouă versiune (are o singură cifră, ex: 5 sau 6) sau subversiune (cele care au dou-trei cifre, ex: 5.4 sau 5.4.6), veți fi anunțat imediat:

Sfat: înainte de a începe actualizarea WordPress-ului, faceți același lucru cu modulele și temele existente. Este de preferat să aveți totul la zi pentru a nu avea ulterior problemele de incompatibilitate. Puteți updata modulele fie unul câte unul, fie, din pagina cu module, toate deodată. Trebuie să aveți în vedere că odată cu actualizarea versiunii de WP este posibil să vină o nouă versiune de temă implicită, respectiv temele implicite mai vechi să fie la rândul lor actualizate. Aveți deci grijă la aceste actualizră mai ales dacă folosiți o temă implicită.

Dacă aveți instalată versiunea în limba română foarte probabil vi se va cere să actualizați și traducerile:

Veți fi imediat avertizați să faceți backup la baza de date:

Atenție: înainte de a actualiza faceți copii de siguranță pentru baza de date și fișiere. Această operație poate fi făcută folosind un modul de WordPress, sau din cPanel, sau din Plesk, sau direct printr-o conexiune FTP, pentru fișiere. Despre backup puteți citi pe site-ul WordPress: WordPress Backups. Cel mai bine este să faceți un backup complet direct din interfața contului de pe server, fie de pe cPanel, fie de pe Plesk, sau altele. Cele două fiind mai cunoscute, dar nu singurele.

Noutăți WordPress 5.4

Fiecare versiune vine cu ceva nou, nici aceasta nu se lasă mai prejos. Îmbunătățirile sunt pe partea de editare.

Două blocuri noi. Și, în general, blocuri mai bune.

 • Două blocuri noi-nouțe: Legături sociale și Butoane fac ca adăugarea funcționalităților interactive să devine rapidă și ușoară.
 • Tehnici noi în folosirea culorilor: gradienți în blocurile Butoane și Copertă, acces din bara de unelte la opțiunile de culoare din blocurile Text îmbogățit și, pentru prima dată, opțiuni de culoare în blocurile Grup și Coloane.
 • Nu puteai să ghicești! Versiunea 5.4 simplifică întregul proces de plasare și înlocuire a elementelor multimedia în fiecare bloc. Acum funcționează la fel în aproape fiecare bloc!
 • Te-ai gândit vreodată că imaginile din blocurile Media și Text ar fi trebuit să aibă o legătura la altceva, poate la o fotografie dintr-o broșură, și ți-ai dorit să descarci broșura respectivă ca un document? Ei bine, acum se poate.

UI mai curat, navigare mai clară – și o navigare mai ușoară între file!

 • Navigare mai clară cu firimituri blocuri. Și o selecție mai ușoară după ce ajungi acolo.
 • Când trebuie să navighezi cu tastatura, ai o navigare mai ușoară între file și o focalizare mai bună. În plus, poți alege orice bloc din bara laterală care este aproape.
 • Viteză! Încărcarea editorului este mai rapidă cu 14%, timpul de tastare este mai rapid cu 51%!
 • Nu mai există sfaturi. În locul lor, avem o fereastră cu un Ghid de bun venit pe care poți să-l consulți când ai nevoie, mereu, de câte ori ai nevoie.
 • Știi dintr-o privire dacă ești în modul editare blocuri sau navigare în blocuri. Sau, dacă ai vederea mai restrânsă, cititorul din ecran îți va spune în ce mod ești.

Desigur, dacă vrei să lucrezi cu cele mai recente instrumente și funcționalități, instalează modulul Gutenberg. Vei fi primul care folosește funcționalități noi și interesante în editorul de blocuri, înainte să le vadă altcineva!

Dreptul tău fundamental: confidențialitatea

5.4 ajută la rezolvarea multor probleme de confidențialitate din întreaga lume. Deci, când utilizatorii și părțile interesate întreabă despre respectarea reglementărilor sau despre modul în care tu sau echipa ta gestionați datele utilizatorilor, răspunsurile corecte ar trebui să fie mult mai ușor de dat.

Uită-te:

 • Acum exporturile datelor cu caracter personal includ informații despre sesiunile utilizatorilor și date despre locația utilizatorilor din piesa evenimentele comunității. În plus, un cuprins!
 • Prin instrumentele de confidențialitate, vezi progresul pe măsură ce procesezi exportul și ștergi cererile.
 • În plus, micile îmbunătățiri aduc instrumentelor de confidențialitate, de la un capăt la celălalt, un aspect ceva mai curat. Vei observa și vei fii mulțumit!

Așadar o mulțime de noutăți și de îmbunătățiri. Succes!