Cum se creează o pagină personalizată în WordPress

Cum se creează o pagină personalizată în WordPress

Sau: cum se creează o pagină de tip „Custom Page” în WordPress.

WordPress-ul este o aplicație purteniră și personalizabilă. Are mai multe tipuri de pagini implicite, cum ar fi cele pentru: articole, pagini, etichete, categorii, rezultatele căutării, arhive diverse. Dar permite și creaarea unor pagini personalizate, sau Custom page, diferite de cele implicite. O pagină personalizată vă permite să aveți un aspect diferit față de paginile obișnuite din WordPress.

În acest articol, vă vom arăta cum puteți crea o pagină personalizată în WordPress.

Ce este o pagină personalizată în WordPress

Cum am scris mai sus WordPress-ul are mai multe tipuri de pagini. De asemenea, în mod implicit, WordPress vă permite să creați articole, pagini, etichete și categorii. Tema instalată WordPress controlează aspectul paginilor prin utilizarea unui fișier șablon numit page.php (pentru pagini), sau tag.php (pentru etichete), sau single.php (pentru articole), sau category.php, sau archive.php, respectiv search.php.

Atenție! Existența acestor fișiere nu este obligatorie. Unele teme folosesc un fișier generic numit index.php sau page.php din care încarcă alte fișiere de tip părți de template pentru a afișa restul obiectelor din WordPress.

Acest fișier șablon afectează toate paginile unice pe care le creați în WordPress. Cu toate acestea, nu toate paginile sunt la fel. Micile schimbări în aspectul și aspectul lor le pot face unice și mult mai utile.

Observație: Crearea unui șablon de pagină personalizat în WordPress necesită o înțelegere de bază a HTML, CSS și PHP.

Crearea unei pagini personalizate în WordPress

Pasul 1

În primul rând, trebuie să deschideți un editor de text simplu, cum ar fi Notepad, pe computer. Sau să creați un fișier nou în tema activă din cPanel. În fișierul gol adăugați această linie de cod în partea de sus:

<?php /* Template Name: Nume șablon */ ?>

Observație: „Nume șablon” va fi indicatorul prin care veți putea recunoaște în administrarea paginilor pagina personalizată.

Acuma salvați fișierul pe server în directorul temei active. Dacă aveți o temă child îl salvați acolo. Puteți verifica ce temă activă aveți din: Aspect -> Teme.

pagina-personalizata-wordpress-3

Numele fișierului poate fi: sablon-personalizat.php sau alt nume la alegere.

Pasul 2

Deschideți fișierul page.php. Eu am folosit ca exemplu tema implicită Twenty Nineteen. Din acest fișier copiați totul în noul fișier. Ca mai jos:

pagina-personalizata-wordpress-7

Ștergeți partea de header specifică temei. La final să rămână așa:

pagina-personalizata-wordpress-6

Pasul 3

În acest moment aveți deja creat noul șablon, adică noua pagină personalizată. Poate aveți deja pagini personalizate definite de tema activă. Dacă da, acest nou șablon se va adăuga celor existente.

Pentru editor clasic:

pagina-personalizata-wordpress-1

Pentru editor cu blocuri:

pagina-personalizata-wordpress-2

Din acest moment puteți utiliza noul șablon pentru a crea alte tipuri de pagini. Pentru asta însă este nevoie de conoștințe de HTML, CSS și PHP. Sau puteți utiliza editoarele cu blocuri pentru a face șabloane specifice.

Mult succes!