Cum poți face un glosar, dicționar, pe site?
Glosarul este o listă de cuvinte mai puțin cunoscute însoțite de explicația lor. Ca sinonime se pot folosi: vocabular sau dicționar. Așadar: cum putem crea o secțiune pe WordPress de tip dicționar, o listă de cuvinte însoțite de explicația lor?
În primul rând trebuie lămurit aspectul practic al unui astfel de secțini. Ce plus valoare adaugă site-ului, de ce ar fi necesar acest efort și altele. Voi veni cu un exemplu general. Dacă aveți un site de firmă în care prezentați produsele și serviciile oferite, o secțiune de tip dicționar, care să conțină toți termenii și prescurtările specifice afacerii dvs., ar da un plus de încredere, clienților, în calitatea și seriozitatea afacerii dvs.
Iar uneori poate s-ar constituii într-o zonă de interes educațional. Cum ar fi ca pe site-ul unui stomatolog să găsim explicațiile tuturor termenilor folosiți, sau ale uneltelor specifice.
Pentru a construi o secțiune de glosar am folosit modulul CM Tooltip Glossary a celor de la CreativeMindsSolutions.
Instalarea modulului CM Tooltip Glossary
CM Tooltip Glossary este un modul WordPress, așadar se instalează la fel ca oricare alt modul.
Pentru început trebuie să fiți autentificat în WordPress ca administrator, apoi din Module → Adaugă modul scrieți în câmpul de căutare numele modului: CM Tooltip Glossary.
Se face click pe Instalează acum, apoi pe Activează.
Setarea modulului CM Tooltip Glossary
După activare veți fi redirectați spre secțiunea de setare a modulului. Primul pas este înregistrarea:
După înregistrare, treci peste Ghidul inițial și accesează tabul General Settings:
În primul ecran sunt câteva setări ce trebuie discutate. Prima este „Generate page for Glossary Index”. Dacă opțiunea este selectată atunci se va crea o pagină specială pentru glosar (dicționar), dacă nu codul necesar afișării listei de termeni va trebui introdus într-o altă pagină. Acolo unde se dorește afișarea listei.
O altă opțiune este ce numită „Highlight terms on posts?” Ce înseamnă asta. Modulul caută în articol termenii din lista introdusă în glosar și îi evidențiează. Atunci când se va trece cu mouseul peste acel termen subliniat se va deschide o fereastră cu explicațiile lui. Un mod util de a accesa aceste informații.
Cele două opțiuni merg bine împreună. În sensul că se poate crea un dicționar fără o pagină dedicată. Astfel că explicațiile termenilor din dicționar vor putea fi citite doar acolo unde apar în textele din site.
Următorul tab se numește „Glossary Index Page” și conține opțiuni de setare al aspectului termenilor.
Notă: În dreptul fiecărei opțiuni este un semn de întrebare. Dacă puneți mouseul peste el veți putea citi instrucțiunile de utilizare.
Parcurgeți și restul opțiunilor pentru a vă găsi cea mai potrivită formă de afișare.
Adăugarea unui termen în secțiunea de glosar
Instalarea și activarea modulului aduce în meniul din stânga următorul bloc de linkuri:
Glossary, primul din meniu, listează toți termenii din Glosar. La început nu va fi niciunul.
Pentru a adăuga un termen se accesează Add New, fid din meniul din stânga, fie din fereastra CM Tooltip Glossary. Formularul de adăugare a unui termen seamănă mult cu adăugarea unui articol de blog, în care se folosește interfața cu editorul clasic.
Se pot adăuga pe rând termenii doriți. Aceștia vor fi afișați în ordine alfabetică și grupați alfabetic.
Pe partea publică rezultatul va fi vizibil în pagina specială a glosarului cu termeni. Mai jos este un exemplu:
Respectiv explicațiile vor apărea în acele articole în care se regăsesc:
Asta este. Se pot adăuga sute de termeni, cu explicații complexe, cu imagini, cu video, cu tot ce doriți. Dar, atenție: căutați să nu suprasolicitați atenția vizitatorilor cu prea multe informații redundante.
Un modul foarte util, simplu de instalat și de folosit. Succes!
Comentarii recente