Până la versiunea WordPress 5.0 editorul era unul simplu, de tip office, numit și Editor Clasic. De la versiunea 5.0 WordPress-ul vine implicit cu un editor cu blocuri, numit și editor Gutenberg.

Editorul cu blocuri are multe avantaje față de cel clasic. Permite un mai mare control asupra aspectului paginilor, inserarea de elemente diverse, formulare, butoane, tabele, împărțirea pe coloane a textelor, fundaluri, coperți și altele. În plus multe module adaugă propriile blocuri în biblioteca de blocuri, adăugând o și mai mare flexibilitate.

Vezi: Modificarea unui articol în WordPress, folosind editorul cu blocuri.

Dacă aveți site-ul de mai mutlt timp și doriți să treceți la editorul cu blocuri, transformarea articolelor și paginilor din editorul clasic cu stilul său de paragrafe (uneori asimilate unor blocuri), în editorul Gutenberg poate fi o problemă. Acest lucru s epoate rezolva astfel:

  1. Transformarea unei pagini clasice în blocuri Gutenberg
  2. Transformarea în masă a tuturor articolelor și paginilor

În acest articol vom trata doar primul caz.

Transformarea unei pagini clasice în blocuri Gutenberg

Pentru început să vedem diferența vizuală dintre cele două editoare:

transformarea-unei-pagini-clasice-in-blocuri-1

În editorul clasic textele, imaginile, listele fac parte cu toate din același bloc. Asta spre deosebire de editorul cu blocuri unde fiecare gen tip de element are blocul său personalizat. Astfel textele sunt în blocuri de tip paragraf, imaginile la fel, părecum și listele și așa mai departe.

mod-post-gutenberg-5

Pentru a transforma un bloc clasic individual în blocuri Gutenberg noi, trebuie primada dată să deschideți pagina în noul editor.

transformarea-unei-pagini-clasice-in-blocuri-2

Întreaga pagină a fost tranformată într-un singur bloc numit Clasic.

Apoi puteți face clic pe butonul „Mai multe opțiuni” (trei puncte într-o linie verticală), apoi faceți clic pe „Convertiți în blocuri”.

transformarea-unei-pagini-clasice-in-blocuri-3

Întreaga pagină va fi convertită în blocuri.

Textele în paragrafe:

transformarea-unei-pagini-clasice-in-blocuri-4

Imaginile în bloc de imagine:

transformarea-unei-pagini-clasice-in-blocuri-5

Listele în bloc listă:

transformarea-unei-pagini-clasice-in-blocuri-6

Acest proces este rapid și simplu pentru o singură postare. Cu toate acestea, WordPress nu are un mod integrat de a face automat pentru fiecare postare.

Dacă doriți să comutați o mulțime de postări la noul format al editorului Gutenberg dintr-o dată, atunci veți avea nevoie de un plugin de conversie în masă.

Vezi și: