Acest tutorial folosește versiunea în limba română a platformei WordPress. Astfel, termenul piesă se regăsește în versiunea engleză ca widget, iar modul ca plugin. Un alt titlu pentru acest tutorial ar fi: Care este diferența dintre un widget și un plugin?

Modulul este o aplicația, piesa doar o funcționalitate

Mulți oameni doresc să cunoască diferența dintre un widget și un plugin WordPress.

Gândește-te la asta ca la diferența dintre apps (aplicații) și widget-uri pe smartphone-ul tău.

Mai simplu spus, modulele sunt ca aplicațiile pentru smartphone. Sunt extensii care trebuie instalate și activate pentru a fi utilizate.

Modulele pot adăuga tot felul de funcționalități și caracteristici pe site-ul dvs. WordPress, inclusiv adăugarea mai multor piese pe care le puteți utiliza separat sau în combinație cu modulele.

Atenție! Să nu se înțeleagă că toate modulele adaugă piese. Depinde în totalitate de scopul modulului.

Pe de altă parte, piesele sunt blocuri drag-and-drop pe care le puteți utiliza pentru a adăuga conținut în bara laterală a site-ului și în alte zone. Unele piese sunt implicite, adică vin cu instalarea implicită a WordPress-ului, dar puteți adăuga, de asemenea, mai multe piese folosind anumite module.

Aceste piese sunt plasate în anumite zone de conținut numite Zone sau Bară laterală pentru Piese, iar apoi vizitatorii dvs. pot vedea acel conținut pe site-ul dvs.

Ce este o piesă?

În WordPress, piesele (widget-urile) sunt blocuri de conținut pe care le puteți adăuga în barele laterale, la subsolurile și în alte zone ale site-ului dvs.

Ați vizitat vreodată blogul cuiva și ați văzut o fotografie, un formular de înscriere sau un meniu în bara laterală? Acestea sunt piese.

Fiecare piesă poate adăuga o funcționalitate sau o caracteristică pe site-ul dvs., fără a fi necesar să scrieți niciun cod. Piesele obișnuite sunt meniuri, liste de postări populare, calendare, reclame, pictograme sociale, arhive și multe altele.

Unde puteți adăuga aceste piese pe site-ul dvs.? Totul depinde de tema dvs. WordPress. Multe teme au zone de Piese în bara laterală și subsol. Unele vă permit, de asemenea, să plasați piese în antet, pagina de pornire sau alte zone ale site-ului dvs. (în articole sau pagini).

Zona de piese WordPress

Zona sau secțiunea din care se pot administra piesele se accesează din meniul lateral: Aspect -> Piese și arată ca mai jos:

piesele-implicit-instalate-wordpress-1

Pentru a putea utiliza o piesă trebuie să o trageți (drag-and-drop) în locul dorit.

Administrarea pieselor implicite poate fi citită în articolul: Piesele (widgets) implicit instalate pe WordPress.

Atenție! temele instalate pot veni cu piese noi, special construite pentru ele. Acestea se utilizează la fel ca cele implicite, fiind, în general, derivații ale acestora.

Ce este un modul?

Un modul este o aplicație software care conține un grup de funcții care poate fi adăugat pe un site web WordPress. Ele pot extinde funcționalitatea sau adăuga noi caracteristici pe site-urile dvs. WordPress.

Modulele WordPress sunt scrise în limbajul de programare PHP și se integrează perfect cu WordPress. În comunitatea WordPress există afirmația: „există un modul pentru orice”. Modulele permit utilizatorilor să adauge funcții pe site-ul lor web fără să cunoască o singură linie de cod.

Zona de module WordPress

Modulele se accesează din meniul Module.

diferenta-dintre-o-piesa-si-un-modul-wodpress-1