Export personalizat din WP: exemplu cu WP ALL EXPORT

Export personalizat din WP: exemplu cu WP ALL EXPORT

Am arătat într-un articol anterior cum se instalează pluginul WP All Export și la ce folosește. Revenim pe acest plugin cu un exemplu concret.

Cazul prezentat este următorul: trebuie să exportăm din WordPress într-un fișier csv (ce poate fi ulterior exportat excel) toate articolele însoțite de categoriile din care fac parte și etichetele lor. Fiecare element va fi așezat pe o coloană.

Așadar vom avea capul de tabel: Titlu | Categorii | Etichete.

Primul pas este să accesăm New Export din meniul din stânga:

Export-partial-din-WordPress-2

Din cele două opțiuni principale selectămn: Specific Post Type, iar din câmpul de selecție de mai jos alegem Articole.

Export-partial-din-WordPress-3

Se vor afișa câteva date statistice și botunul pentru pasul următor:

În versiunea Pro există mai multe opțiuni, în principal filtre avansate. Dacă doriți un export simplu al articolelor puteți selecta Migrate Articole. Pentru ceea ce vrem noi să facem avem nevoie de o personalizare, așadar alegem: Customize Export File.

Export-partial-din-WordPress-5

Interfața este simplă și intuitivă. În partea stângă, în dreptunchiul cu border din linie întreruptă sunt câmpurile ce vor fi exportate ș iordinea lor. În dreapta sunt datele disponibile. Există și posibilitatea de a folosi butoanele de sub câmpul cu date și de a face un preview.

Trageți din stânga câmpul Content, iar din dreapta adăugați: Taxonomies > Categorii, respectiv Taxonomii > Etichete. Rezultatul ar trebui să fie următorul:

Un simplu preview vă va arăta dacă este corect sau nu:

Alte setări:

  • din Advanced Options puteți seta separatorul dintre câmpuri, implicit este virgula
  • din Export Type puteți selecta extensia: csv, xls, xlsx sau xml (ca feed, extensie bună pentru importul datelor în alte site-uri WordPress)

Pasul următor includ diverse alte setări.

  • dacă aveți foarte multe articole setați numărul de articole pe iterație să fie mai mare de 50
  • de asemenea, tot în cazul în care aveți foarte multe articole, puteți bifa să împartă fișierul (care ar putea rezulta prea mare) în mai multe și mai mici

O ultimă observație: este bine să aveți toate setările de php și server la maxim.

That’s all folks!

Export din WordPress

Export din WordPress

Dacă v-ați confruntat cu problema mutării unui site WordPress sau doar a copierii unei părți din site atunci cu siguranță ați v-ați lovit de necesitatea exportului de date.

Exportul de date din WordPress se poate face prin două mari metode.

1. Folosind pluginul implicit recomandat și accesibil în Unelte > Export

Din interfața de export se poate selecta fie un export general, fie un export pațial. A posturilor, paginilor sau a diverselor obiecte din site. În exemplu de mai jos puteți vedea o listă mai complexă de elemente ce pot fi exportate. Ele sunt funcție de complexitatea temei și a site-ului.

Exportul va genera un fișier, sau mai multe, cu fomatul xml ce vor putea fi importate ulterior în noul site.

2. Folosind pluginul WP All Export

Acest plugin este unul dintre cele mai bune (dacă nu cel mai) pluginuri de export și importa date din WordPress. Întreaga sa capacitate se poate vedea în versiunea profesională, dar chiar și așa face mai mult decât pluginul de import export de mai sus.

Ca să înțelegeți complexitatea acestui plugin este suficient să știți că permite importul din fișiere xml generate de oricare alt CMS. Corelarea dintre câmpuri se face vizual și destul de intuit

Instalarea pluginului se face clasic. Fie downloadând arhiva Export any WordPress data to XML/CSV și instalând-o manual, sau copiind fișierele prin FTP, fie direct din interfața de Adăugare Module și căutându-l în biblioteca WordPress de module.

WP All Export

După instalare și activare o să vedeți un meniu nou în partea din stânga numit: All Export.

Dacă-l deschideți veți vedea imediat interfața de export. Din prima puteți alege tipul de export: direct (selectați din obiectele di site, pagini, articole, categorii, utilizatori și altele) sau folosind interogări specifice la baza de date (metodă recomandată experților).

Un tutorial video poate fi văzut mai jos:

Mult succes!

Instalare pluginului AMP for WP

Instalare pluginului AMP for WP

AMP for WP – Accelerated Mobile Pages, de Ahmed Kaludi și Mohammed Kaludi, este unul din cele mai bune module pentru AMP. Modulul generează cod special formatat AMP atât pentru articole cât și pentru pagini, arhive și altele. În combinație cu alte module, cum ar fi ACF, funcționalitățile sale se pot extnde foarte mult.

Modulul de bază AMP for WordPress este gratuit, însă producătorul are o mulțime de extensii folositoare și teme de design. Ele se pot integra cu diverse module, dar și pot extinde anumite funcționalități, mai ales pe partea de coduri de bannere.

Instalarea pluginului AMP for WP

AMP pentru WP adaugă automat funcționalitatea Accelerated Mobile Pages (Google AMP Project) pe site-ul dvs. WordPress. AMP face site-ul mai rapid pentru vizitatorii de pe dispozitive mobile.

Pentru început trebuie să fiți autentificat în WordPress ca administrator, apoi din Module → Adaugă modul scrieți în câmpul de căutare numele modului: AMP for WP.

AMP for WP

După instalare și activare modulul va pune un meniu nou în partea din stânga:

AMP for WP

Respectiv, în partea dreaptă:

AMP for WP

Setările de bază / Basic Setup

Pentru o setare rapidă selectați Basic Setup. În acest fel va rămâne doar partea din dreapta cu opțiunile:

  • Website Type – selectați din opțiunile afișate ce se potrivește cel mai bine profilului site-ului
  • Where do you need AMP? – în general e bine să vă limitați doar la postări și pagini
  • Design and Presentation – adăugați logo (mic, pentru mobile de 120 x 90 px și o culoare dominantă)
  • Analytics Tracking – introduceți ID-ul de la Google Analytics pentru trafic de forma UA-XXXXX-Y, de asemenea puteți selecta dintr-o listă generoasă de alte servicii de trafic, da, puteți avea mai multe
  • Privacy Settings – adică GDPR, selectați și personalizați, așa cere legea, WordPress-ul are diverse cookies, plus cele de la Google Analytics și altele
  • Advertisement – vă redirectează spre o secțiune mai complexă de unde puteți gestiona reclamele ce apar în paginile AMP, secțiunea nu e foarte complicată și – chiar dacă nu instalați extensia gratuită – vă permite să inserați cod de reclame în zone predefinite
  • 3rd Party Compatibility – realizează o minimă integrare cu unele pluginuri existente pe site. Poate cel mai folositor este cel de SEO. Selectați ce aveți (Yoastul de ex).

Setări avansate / Advance Setup

Dacă ați făcut setările de bază practic aveți versiunea AMP funcțională. Setările avansate permit unele finisări și setări detaliate. Sunt atât de mult încât se poate face un manual grosuț cu ele. Luați-le pe rând și vedeți ce vă trebuie și ce nu.

Poate cel mai mult vă va interesa partea de design:

Aveți 4 teme gratuite și acces la mai multe profesionale, contra cost. Puteți face și teme personalizate, în serie cu designul site-ului, dar asta e o altă discuție, una de nivel avansat și nu face obiectul acestei prezentări.

Folosirea pluginului AMP for WP

După ce este instalat și setat corespunzător îl puteți folosi (cum am precizat, setările de bază acoperă majoritatea cerințelor, dar, dacă observați probleme intrați pe setările avansate și căutați rezolvarea – puteți pune întrebări și pe pagina de suport a modulului, dar și aici în comentarii).

În partea din dreapta a editorului de pagini și articole o să aveți două butoane radio ce vă vor permite să setați ca paginia AMP să fie vizibilă sau nu.

Respectiv o secțiune Custom AMP Editor, unde puteți pune conținut separat pentru AMP față de cel principal, sau puteți copia conținutul principal și modifica.

Aveți și un AMP Builder, compex și fascinant. Vă sfătuiesc să-l utilizați pentru prima pagină și alte pagini mai deosebite.

Mult succes! Dacă aveți probleme, folosiți formularul de comentarii pentru a pune întrebări.

Instalarea pluginului multilingv WPML

Instalarea pluginului multilingv WPML

WPML este un plugin ce ajută WordPress-ul să devină multilingv. După instalare site-ul poate fi gestionat într-o mulțime de limbi. Setările sunt simple și intuitive.

WPML permite autorilor să scrie conținut în diferite limbi și să traducă conținut. De asemenea, include funcții avansate pentru gestionarea traducerilor și o interfață pentru traducerea profesională a conținutului.

Utilizarea WPML nu necesită abilități tehnice sau de programare. Administratorii site-ului îl pot instala și transforma site-ul lor multilingv, fără nicio codare. WPML include un API complet, pentru integrarea cu alte pluginuri și sisteme de traducere. În acest fel, dezvoltatorii pot folosi cu ușurință WPML și își pot transforma produsele în multilingv.

WPML este un plugin comercial și necesită licență.

Instalarea pluginului WPML

După achiziționarea modulului, pagina de download arată astfel:

Instalarea pluginului WPML

Downloadați ambele module. Primul este cel mare, al doilea este pentru fișierele media. Nu este obligatoriu, dar poate fi util.

Sub aceste două module mai găsiți o listă de module recomandate. Funcție de ce aveți instalat pe site puteți să le folosiți.

Instalarea pluginului WPML

Vă recomand modului pentru Yoast SEO.

Modulele pot fi copiate pe site prin FTP sau încărcat din interfața de administrare pluginuri.

Instalarea pluginului WPML

După instalare veți vedea pluginurile în listă, neactivate:

Instalarea pluginului WPML

În exemplul de mai sus sunt și modulele opționale pentru media și Yoast SEO.

Instalarea modulului WPML pas cu pas

Imediat ce activați modului începe setarea lui pas cu pas.

  1. Content language: limba în care este scris conținutul actual al site-ului, sau limba de bază. Se poate selecta dintr-o listă derulantă.
Setarea modulului WPML

2. Translation language: limbile suplimentare, pe lângă cea de bază. Puteți selecta una, sau mai multe. Observați că limba română este deja selectată.

Setarea modulului WPML

3. Language switcher: din această fereastră puteți stabili ordinea de afișare a limbilor în meniu

Setarea modulului WPML

Puteți schimba ordinea pur și simplu făcând clic pe iconul cu steagul țării și trăgând de el. De mai jos se poate seta cum anume se comportă site-ul dacă nu există o pagină similară în cealaltă limbă. De exemplu dacă aveți pagina în limba română numită: Misiunea noastră, dar nu o aveți și în limba engleză, puteți seta ca la clic pe stegulețul limbii engleză vizitatorul să fie trimis pe prima pagină, sau să nu se întâmple nimic.

Sub această casetă mai sunt câteva casete din care puteți seta unde să apară meniul cu limbile site-ului, respectiv cum să apară ele.

Setarea modulului WPML

Vom reveni asupra lor.

4. Compatibility reporting: pluginul WPML poate trimite o listă a pluginurilor active și a temei utilizate pe site-ul dvs. către wpml.org. Acest lucru permite echipei de asistență să vă ajute mult mai rapid și să vă contacteze în avans cu privire la potențialele probleme de compatibilitate și soluțiile acestora.

Instalarea pluginului WPML

5. Registration: în câmpul destinat trebuie introdusă cheia de activare a modulului. Pentru simplitate există butonul: Generate a key for this site. Clic pe el.

Instalarea pluginului WPML

Trebuie să vă logați, dacă nu sunteți deja, pe siteul wpml.org. Se va deschide o fereastră cu domeniul site-ului și apoi una cu cheia de validare. Copiați acel șir de caractere (cheia) în câmpul Site key și clic pe buotnul Register.

Dacă totul a decurs bine, veți primi mesajul: Thank you for registering WPML on this site. You will receive automatic updates when new versions are available.

6. Recommendations: este ultimul pas în care vi se recomandă și alte pluginuri.

Instalarea pluginului WPML

Eu vi le recomand pe primele două.

La final clic pe butonul Finish și gata, modulul WPML a fost instalat și poate fi folosit.

Cum adaugi mai mulți autori la un articol pe WordPress

Cum adaugi mai mulți autori la un articol pe WordPress

Implicit, WordPress-ul permite asocierea la un articol a unui singur autor. Dacă site-ul este un blog, autorul va fi chiar bloggerul. Dacă este un site de firmă, autorul va fi probabil specialistul IT din firmă sau un consultant plătit pentru întreținerea site-ului web. În cazul unor site-uri de mass-media, dar chiar și a unor bloguri cu mai mulți autori, se poate ivi situația în care un articol trebuie semnat de mai mulți autori. Pluginul Co-Authors Plus, de

Instalarea modulului Co-Authors Plus

1. Te autentifici ca administrator pe site

2. Caută în meniul din stânga Module sau Plugins (dacă site-ul este setat în engleză), de acolo accesează Adaugă Modul (Add Plugin).

schedule-maintenance-mode-wordpress-1

3. În câmpul de căutare scrie: Co-Authors Plus

Cum adaugi mai mulți autori la un articol pe WordPress

4. Instalează apoi activează

Cum adaugi mai mulți autori la un articol pe WordPress

Modulul nu are o pagină specială pentru setări. Rezultatul instalării este vizibil prin schimbarea câmpului de asociere autor la articol sau pagină.

Adaugă mai mulți autori la un articol WordPress

Editează o pagină sau creează una nouă. În locul obișnuitului câmp de selecție autori:

Cum adaugi mai mulți autori la un articol pe WordPress

Vom avea un câmp de căutare. Este suficient să introduce primele caractere din numele de autor dorit și apoi să-l selectezi pentru a-l avea sau a-i avea ca autori (coautori):

Cum adaugi mai mulți autori la un articol pe WordPress

Modulul funcționeză și pentru editorul pe blocuri Gutenberg.

Ultimul pas este un pic mai complicat, dar nu foarte. Trebuie înlocuit în fișierul single.php, sau functions.php, sau content.php, sau în oricare fișier din tema activă codul de afișare a autorului. Acesta poate fi: the_author() sau the_author_posts_link().

Căutați cu atenție în fișiere și înlocuiți-l cu codul de mai jos:

if ( function_exists( 'coauthors_posts_links' ) ) {
    coauthors_posts_links();
} else {
    the_author_posts_link();
}

Rezultatul va arăta aproximativ ca în imaginea de mai jos:

Cum adaugi mai mulți autori la un articol pe WordPress

Dacă aveți probleme și nu știți unde și ce să înlocuiți, scrieți mai jos în comentarii.