Dacă dorești să formezi o comunitate pe site-ul tău, atunci aplicațiile de tip forum pot fi o soluție. Aceste forumuri sunt o modalitate excelentă de a pune subiecte în discuție și de a crea o comunitate pornind de la subiecte comune.

Există două tipuri de forumuri (numite și bulletin board). Unele care se instalează separat de WordPress, fie într-un subdirector, fie într-un subdomeniu, sau chiar ocupând un domeniu web întreb, cum ar fi: phpBB sau MyBB. Altele, cele care ne interesează pe noi în principal, se instalează ca un plugin la WordPress. Dintre acestea cele mai cunoscute sunt: bbPress, BuddyPress, ForumEngine, Simple:Press, wpForo Forum, Asgaros Forum, CM Answers, WP Symposium Pro, DW Question and Answer sau Discussion Board. Ultimele nu sunt chiar ceea ce se înțelege prin forum, dar, chiar și așa, permit crearea unei comunități.

În acest tutorial voi prezenta unul din cele mai bune pluginuri de tip forum pentru WordPress și anume bbPress, considerat de mulți ca fiind cel mai performant sistem bulletin board, alături de BuddyPress.

Ce este bbPress?

bbPress este un software gratuit cu sursă deschisă dezvoltat de o echip de colaboratori voluntari. Se integrează foarte bine cu WordPress-ul, folosind codul acestuia.

Similar cu WordPress-ul se pot instala noi pluginuri ce îmbunătățesc funcționalitățile de bază ale forumului, adaugă unele noi, ajută la gestionarea comunității, sau oferă unelte de design.

Pentru cei deja obișnuiți cu uneltele WP instalarea și administrarea forumului se va dovedi o treabă ușoară.

Instalarea forumului bbPress

bbPress este un plugin (modul), așadar se instalează la fel ca oricare alt modul.

Pentru început trebuie să fiți autentificat în WordPress ca administrator, apoi din Module → Adaugă modul scrieți în câmpul de căutare numele modului: bbPress.

Sa face click pe Instalează acum, apoi pe Activează.

După cum se vede modulul este parțial tradus în limba română, ceea ce constituie un real avantaj, atât pentru administratori, cât și pentru membrii comunității.

Crearea unui forum nou

Modulul adaugă în meniul din stânga trei noi meniuri: Forumuri, Subiecte și Răspunsuri.

La început nu există niciun forum. Să adăugăm unul:

Forumul are structura: Titlu, Descriere, Atribute și Moderatori.

 

Atritutele forumului se împart în:

Tip forum: forum sau categorie
Stare forum: deschis sau închis
Vizibilitate: public, privat sau ascuns
Părinte (ierarhic): se poate selecta un alt forum sau o altă categorie
Ordonează: se stabilește ordinea de afișare pe același nivel ierarhic (sub același părinte)

Moderatorii se numesc din rândul utilizatorilor existenți.

Destul de simplu, nu-i așa?

Publicarea forumului bbPress

După crearea structurii dorite, forumul trebuie publicat. pentru asta creați o nouă pagină numită Forum, sau Comunitate, sau Discuții, sau cum doriți și introduceți codul următor:

[bbp-forum-index]

Rezultatul trebuie seă fie asemănător cu:

Designul diferă funcție de tema folosită. În imagine este tema implicită: Twenty Twenty.

Forumul este bine integrat în WordPress și va prealua setările implicite ale temei, cum ar fi culorile, sau alte elemente specifice. De asemenea forumul este compatibil cu modulul antispam Akismet.

Setarea forumului bbPress

O altă pagină ce trebuie creată este cea de Înregistrare, unde se copiază codul:

[bbp-register]

Rezultatul pe partea publică fiind:

În acest moment dacă încercați să vă înregistrați veți primi mesajul: „ Înregistrarea utilizatorului nu este permisă în prezent. ”

Pentru a rezolva problema trebuie să mergeți în Setări → Generale și să bifați opțiunea „Membri: Oricine se poate înregistra”. Nu uitați să salvați!

Dacă încercați din nou să creați un user totul va decurge bine. Pe adresa introdusă se va trimite un email de confirmare a înregistrării.

Recuperarea parolei pierdute se poate realiza și implicit din interfața clasică de logare a WordPress-ului, dar cel mai bine este crearea unei pagini separate. Necesitatea vine din motive de securitate. De multe ori este indicat ca interfața de logare să aibă un alt url decât clasicul wp-admin, caz în care membrii forumului nu vor avea acces la schimbarea parolei.

Așadar, se crează o nouă pagină cu numele de „Ai uitat parola?” sau altceva similar („Recuperare parola”).

Pagina rezultată va fi asemănătoare cu:

Ultimul lucru care mai trebuie făcut pentru ca forumul să fie complet funcțional și accesibil vizitatorilor, viitorilor membri ai comunități, este să-i facem un formular de înregistrare vizibil pentru toți. De obicei pe sidebar.

Modulul bbPress adaugă mai multe Piese (Widgets) în zona de Aspect → Piese

Formularul de autentificare este (bbPress) Piesă autentificare. Doar trageți-l în locul dorit și completați câmpurile.

Rezultatul se poate vedea mai jos. Designul, culorile, fontul diferă funcție de tema instalată.

Administrarea forumului bbPress

Forumul are o mulțime de setări suplimentare, accesibile din Setări → Forumuri .

Îm majoritatea situațiilor setările implicte sunt suficiente. Darle puteți testa. Indicațiile sunt în limba română și ușor de înțeles.

Roluri pentru utilizatori în bbPress

WordPress vine cu propriul sistem de gestionare a rolurilor utilizatorului, care vă permite să atribuiți utilizatorilor roluri cu permisiuni diferite.

bbPress extinde rolurile utilizatorului WordPress prin adăugarea propriilor cinci roluri de utilizator predefinite, cu funcții diferite.

Aceste roluri sunt:

1. Keymaster – Administratorilor WordPress li se atribuie automat rolul Keymaster atunci când instalează bbPress. Un Keymaster poate șterge și crea forumuri, poate crea, edita, șterge toate postările, subiectele, categoriile.

2. Moderatori – Utilizatorii cu rol de moderator au acces la instrumente de moderare, pe care le pot utiliza pentru a modera forumuri, subiecte și postări.

3. Participanți – Acesta este rolul implicit al utilizatorului, participanții își pot crea și edita propriile subiecte și postări, pot prefera și abona la subiecte.

4. Spectatori – Spectatorii au acces numai la citirea forumurilor, subiectelor și postărilor publice.

5. Blocat – Când un utilizator este blocat, toate capacitățile lui sunt blocate. Încă poate citi subiecte și postări, care pot fi vizualizate public, dar nu poate participa la forumuri.

Sper să vă fi plăcut acest tutorial. Este primul scris pentru platforma tutorialewp.ro.