În WordPress; o Acțiune (Action) este o funcție PHP care se execută în anumite puncte din întregul WordPress Core (nucleul WordPress – programul de bază).

Dezvoltatorii pot crea o acțiune personalizată folosind API-ul Action pentru a adăuga sau elimina cod dintr-o acțiune existentă, specificând orice Hook existent. Acest proces se numește „hooking” („agățare”).

De exemplu: un dezvoltator poate dori să adauge cod la subsolul (footer) unei Teme (Theme). Acest lucru ar putea fi realizat prin scrierea unei noi funcții, apoi prin Hooking la acțiunea wp_footer.

Acțiunile personalizate diferă de filtrele personalizate, deoarece acțiunile personalizate vă permit să adăugați sau să eliminați codul din acțiunile existente. Întrucât filtrele personalizate vă permit să înlocuiți date specifice (cum ar fi o variabilă) găsite în cadrul unei acțiuni existente.

Iată un exemplu real de adăugare a codului de urmărire Google Analytics în partea de jos a fiecărei pagini. Codul trebuie introdus în fișierul functions.php:

function google_analytics_code_footer() {
   copiază codul google analytics aici
}
 
add_action( 'wp_footer', 'google_analytics_code' );

sau se poate pune în header:

function google_analytics_code_header() { 
   copiază codul google analytics aici
}

add_action('wp_head', 'google_analytics_code_header');

Explicație rapidă despre ce se întâmplă: mai întâi spunem că vrem să definim o nouă „funcție” numită „google_analytics_code” – codul pe care-l plasăm între parantezele de tip acoladă. După ce funcția este definită, acum o putem folosi cu „add_action”, pe care o folosim pentru a spune sistemului că vrem să adăugăm noua noastră funcție, „google_analytics_code”, la acțiunea „wp_footer”.