Deprecated: Hook custom_css_loaded is deprecated since version jetpack-13.5! Use WordPress Custom CSS instead. Jetpack nu mai acceptă CSS personalizat. Citește documentația pe WordPress.org pentru a învăța cum să aplici stilurile personalizate pe site-ul tău: https://wordpress.org/documentation/article/styles-overview/#applying-custom-css. in /home/tutorialewp/public_html/wp-includes/functions.php on line 6078
Actualizare WordPress 5.4 - Tutoriale WP

Pe 1 aprilie 2020 a apărut WordPress, versiunea 5.4. Acest tutorial răspunde întrebărilor: cum se face trecerea de la o versiune mai veche și ce aduce nou?

Actualizare WordPress

Actualizarea sau update-ul versiunii se poate face în două moduri. Primul este automat, al doilea este manual și se folosește de o aplicație de FTP pentru trasnferul fișierelor.

Actualizarea automată, sau, mai bine spus semiautomată. Atunci când apare o nouă versiune (are o singură cifră, ex: 5 sau 6) sau subversiune (cele care au dou-trei cifre, ex: 5.4 sau 5.4.6), veți fi anunțat imediat:

Sfat: înainte de a începe actualizarea WordPress-ului, faceți același lucru cu modulele și temele existente. Este de preferat să aveți totul la zi pentru a nu avea ulterior problemele de incompatibilitate. Puteți updata modulele fie unul câte unul, fie, din pagina cu module, toate deodată. Trebuie să aveți în vedere că odată cu actualizarea versiunii de WP este posibil să vină o nouă versiune de temă implicită, respectiv temele implicite mai vechi să fie la rândul lor actualizate. Aveți deci grijă la aceste actualizră mai ales dacă folosiți o temă implicită.

Dacă aveți instalată versiunea în limba română foarte probabil vi se va cere să actualizați și traducerile:

Veți fi imediat avertizați să faceți backup la baza de date:

Atenție: înainte de a actualiza faceți copii de siguranță pentru baza de date și fișiere. Această operație poate fi făcută folosind un modul de WordPress, sau din cPanel, sau din Plesk, sau direct printr-o conexiune FTP, pentru fișiere. Despre backup puteți citi pe site-ul WordPress: WordPress Backups. Cel mai bine este să faceți un backup complet direct din interfața contului de pe server, fie de pe cPanel, fie de pe Plesk, sau altele. Cele două fiind mai cunoscute, dar nu singurele.

Noutăți WordPress 5.4

Fiecare versiune vine cu ceva nou, nici aceasta nu se lasă mai prejos. Îmbunătățirile sunt pe partea de editare.

Două blocuri noi. Și, în general, blocuri mai bune.

 • Două blocuri noi-nouțe: Legături sociale și Butoane fac ca adăugarea funcționalităților interactive să devine rapidă și ușoară.
 • Tehnici noi în folosirea culorilor: gradienți în blocurile Butoane și Copertă, acces din bara de unelte la opțiunile de culoare din blocurile Text îmbogățit și, pentru prima dată, opțiuni de culoare în blocurile Grup și Coloane.
 • Nu puteai să ghicești! Versiunea 5.4 simplifică întregul proces de plasare și înlocuire a elementelor multimedia în fiecare bloc. Acum funcționează la fel în aproape fiecare bloc!
 • Te-ai gândit vreodată că imaginile din blocurile Media și Text ar fi trebuit să aibă o legătura la altceva, poate la o fotografie dintr-o broșură, și ți-ai dorit să descarci broșura respectivă ca un document? Ei bine, acum se poate.

UI mai curat, navigare mai clară – și o navigare mai ușoară între file!

 • Navigare mai clară cu firimituri blocuri. Și o selecție mai ușoară după ce ajungi acolo.
 • Când trebuie să navighezi cu tastatura, ai o navigare mai ușoară între file și o focalizare mai bună. În plus, poți alege orice bloc din bara laterală care este aproape.
 • Viteză! Încărcarea editorului este mai rapidă cu 14%, timpul de tastare este mai rapid cu 51%!
 • Nu mai există sfaturi. În locul lor, avem o fereastră cu un Ghid de bun venit pe care poți să-l consulți când ai nevoie, mereu, de câte ori ai nevoie.
 • Știi dintr-o privire dacă ești în modul editare blocuri sau navigare în blocuri. Sau, dacă ai vederea mai restrânsă, cititorul din ecran îți va spune în ce mod ești.

Desigur, dacă vrei să lucrezi cu cele mai recente instrumente și funcționalități, instalează modulul Gutenberg. Vei fi primul care folosește funcționalități noi și interesante în editorul de blocuri, înainte să le vadă altcineva!

Dreptul tău fundamental: confidențialitatea

5.4 ajută la rezolvarea multor probleme de confidențialitate din întreaga lume. Deci, când utilizatorii și părțile interesate întreabă despre respectarea reglementărilor sau despre modul în care tu sau echipa ta gestionați datele utilizatorilor, răspunsurile corecte ar trebui să fie mult mai ușor de dat.

Uită-te:

 • Acum exporturile datelor cu caracter personal includ informații despre sesiunile utilizatorilor și date despre locația utilizatorilor din piesa evenimentele comunității. În plus, un cuprins!
 • Prin instrumentele de confidențialitate, vezi progresul pe măsură ce procesezi exportul și ștergi cererile.
 • În plus, micile îmbunătățiri aduc instrumentelor de confidențialitate, de la un capăt la celălalt, un aspect ceva mai curat. Vei observa și vei fii mulțumit!

Așadar o mulțime de noutăți și de îmbunătățiri. Succes!