Dacă utilizezi gmail, dar și alte adrese de email, de la serviciu, sau de hobby, te poți lovi de situația neplăcută a gestionării căduțelor de email. Cu cât sunt mai multe, cu atât timpul consumat cu verificarea lor crește iar o dată cu el, crește și stressul. Cu alte cuvinte pierdere de timp.

Gmail este o soluție profesională, gândită să răspundă unui număr mare de emailuri și cerințe diverse. De la simpli utilizatori la soluții de business complexe. Plus că oferă spațiu mare, 15GB și la un preț mic și mai mult. Acum, 10 februarie 2021, un spațiu suplimentar de 50GB costă 10 lei / lună, spațiu în care intră gmail + stocarea de imagini + documentele din google docs și alte aplicații din suita google.

Dar, ceea ce ne interesează pe noi, este cum putem folosi gmail ca server principal de email pentru toate sau pentru o mare parte din adresele noastre de email.

Crearea unui cont nou pe gmail

După ce vă logați în gmail, pentru început trebuie să accesați secțiunea de setări a contului. Acest lucru se face din butonul de setări situat în coțul dreapta-sus și care are forma unei roți dințate. Mai jos este prezentată zona în limbile engleză și română.

Accesarea Setărilor va deschide o zonă de setpri generale în partea dreaptă. Pentru a ajunge la adăugarea unui cont trebuie să faceți clic pe butonul: vezi toate setările.

Se va deschide o fereastră mare cu multe taburi și opțiuni. În limba română arată ca mai jos:

Iar în limba engleză:

Pentru a vedea conturile existente sau pentru a adăuga unul nou trebuie să accesați tabul: Conturi și importare, respectiv Accounts and Import.

Noua pagină va arăta ca mai jos:

Pe noi ne intoresează doar o opțiuni din toate cele de mai sus, și anume: Trimite ca: (Dacă ai alte adrese de e-mail, folosiți Gmail pentru a trimite mesaje de la acestea.) sau, în limba engleză, Send mail as: (Use Gmail to send from your other email addresses). Practic creind un nou cont veți putea nu doar primi emailurile de la adresa de email dorită, dar și trimite emailuri având la trimițător (de la, sau to) adresa de email importată.

Pentru a adăuga noua adresă doar faceți clic pe: Adaugă altă adresă de email, sau Add another email address.

Se va deschide o fereastră în care trebuie să completați:

  • numele adresei adăugate (poate fi Prenume și nume, sau Office, sau cum doriți să o identificați)
  • adresa de email adăugată

Pasul următor este cel mai important și în funcție de cum îl completați aveți un cont valid sau nu.

Totuși, înainte de a trece mai departe să vedem de unde găsiți datele de email. Acestea fie le-ați primit deja de la hosting, fie le puteți cere hostingului, fie le găsiți în cpanel, așa cum se vede mai jos:

  1. accesați Cpanel: numedomeniul.ro/cpanel cu datele primite de la hosting
  2. căutați tabul cu Email și faceți clic pe email Accounts, se vor afișa adrese de email de pe domeniu (una sau mai multe)

3. în dreptul adresei de email dorite aveți botonul: CONNECT DEVICE, clic pe el

4. se va deschide o fereastră mare în care găsiți datele de conectare, ca mai jos:

Cu datele astfel cunoscute completați formularul de mai jos:

  • Server SMTP: de obicei este smpt.numedomeniu.ro (se completează automat)
  • Port: 567 sau cel indicat de serverul de hosting (ajungem și acolo imediat)
  • Nume deutilizator: este adresa de email a contului, trebuie să fie exact adresa, cu @domeniul de web. Implicit numele de utilizator este doar parte ade până la @, dar aici completați cu adresa de email
  • Parolă: etse parola de la contul de email pe care-l transferați pe gmail.
  • Conexiune securizată prin TSL (recomandat): lăsați așa

După ce ați completat cu atenție toate aceste câmpuri treceți mai departe.

ATENȚIE: reverificați! mai ales portul SMTP.

În cazul de mai sus, am avea:

Nu mai rămâne decât să-i spunem serverul că avem un nou cont. Pentru asta click pe Adaugă un cont, sau Add account. Gmail va verifica validitatea datelor introduse. Dacă nu sunt corecte va returna un mesaj de eroare:

Verificați: serverul SMTP să fie ok, portul, emailul și, mai ales, parola.

Dacă validarea formularului a decurs fără probleme, vom primi un alt mesaj:

Ultimul pas este introducerea și verificarea codului de confirmare. Acest cod este trimis pe adresa de email pe care ați introdu-o, în acest caz: prenume.nume@numedomeniu.ro.

Atenție și aici. Dacă ați introdus o adresă greșită nu veți primi emailul de confirmare. Pe emailul de gmail o să primiți doar o alertă, de genul:

Dacă trimiterea a decurs ok, veți primi în căsuța de email un mesaj de genul:

Și conținutul: Ai solicitat adăugarea adresei adresadeemail@numelededomeniu.ro la contul tău Gmail.
Cod de confirmare: 123456789

Acest cod îi copiați și-l puneți în căsuța de verificare.

Dacă totul a decurs cum trebuie, de acum înainte veți putea trimite emailuri din căsuța de email de pe Gmail.com folosind și noua adresă de meail.

Exemplu la crearea unui nou email:

În acest articol am arătat cum se poate crea un cont nou pe gmail. În acest fel veți putea trimite emailuri din gmail folosind alte adrese de email.

În Articolul: Cum putem primi pe gmail emailurile de pe alte adrese de email, voi lămuri și problema primirii emailurilor, nu doar a trimiterii lor.

Mult succes!