Baza de date poate fi optimizată folosind aplicația phpMyAdmin din cPanel, sau Plesk, interfața pusă la dispoziție de către hosting. Dar această optimizare este doar o optimizare brută, generală și nu specifică pentru WordPress.

În timpul folosirii WordPress-ului sunt generate unele înregistrări utile, numite post revisions (salvări automate ale articolelor, la 60 de secunde), dar care au tendința de a se aduna în cantități foarte mari, mai ales dacă site-ul este intens vizitat și are un număr mare de articole.  Pe lângă ele mai există comentariile spam, comentariile neaprobate, articolele din gunoi (șterse, dar nu complet), opțiunile tranzitorii (transient options – date stocate temporar în baza de date), meta date orfane (orphan postmeta – date ce țin de afișarea unui articol rămase fără articol, orfane), auto-drafts (salvări temporare ale articolelor) și altele. Toate aceste informații stocate în baza de date îngreunează funcționarea optimă a site-ului și este recomandabilă ștergerea lor periodică. Acest lucru se poate face manual, folosind comenzi mysql, sau prin intermediul unor pluginuri specializate.

Voi prezenta optimizarea bazei de date folosind pluginul WP-Optimize.

Ca sfat general: înainte de orice modificare, sau lucrare efectuată pe baza de date, faceți salvări. Fie folosind interfața oferită de hosting, fie din dashboard folosind pluginuri de backup (ex: UpdraftPlus – dezvoltat de aceeași echipă). Indiferent de soluția aleasă, nu săriți peste acest pas.

WP-Optimize este un plugin gratuit, oferit în regim de open source software și se poate descărca gratuit, fie de pe site-ul producătorului, fie de pe site-ul wordpress.org. Există și o versiune profesională, cu mai multe opțiuni și plata anuală per site.

După instalare, asupra căreia nu insist, interfața de administrare a pluginului arată ca în imaginea de mai jos:

optimizare-db-wordpress-1

De remarcat că implicit sunt selectate primele opțiuni și cele mai potrivite unei optimizări periodice. Cele marcate cu roșu sunt și ele importante, dar trebuie tratate cu grijă. În cazul în care operația de optimizare este întreruptă (cădere curent electric, închidere calculator sau browser) datele pot fi corupte și există riscul coruperii întregii baze de date. De aceea, revin la primul sfat, trebuie făcut backup.

În timpul optimizării tabelelor progresul va fi făcut vizibil prin afișarea tabelelor optimizate. Uneori optimizarea unei tabele poate dura foarte mult. Răbdare. Dacă totuși se blochează, reîncercați.

Dacă tabelele sunt InnoDB, pluginul nu va efectua optimizarea bazei de date. În acest caz optimizarea se face folosind uneltele din PhpMyAdmin.